Termékek
Kezdőoldal
DR. IMMUN Masszázsolajok
Masszázs Tudástár
A masszázs eredete
A masszázs hatása
Mikor ne masszírozzon?
A masszázs szabályai
Felkészülés a masszázsra
Masszázs alapfogások
A masszázs menete
Aromaterápia
Anatómiai ismeretek
Reflexológia
Fej- és Arcmasszázs
Hátmasszázs
Haramasszázs (has)
Csonthártya masszázs
Nyirokmassázs
Prosztata masszázs
Önmasszázs
Szegment masszázs
Köpölyöző masszázs
Frissítő masszázs
Fogyasztó masszázs
Anticellulitisz masszázs
Gyógymasszázs
Sportmasszázs
Székmasszázs
Szexmasszázs
Kismama masszázs
Babamasszázs
Hangmasszázs
Ajurvédikus masszázs
Lávaköves masszázs
Lomi-lomi masszázs
Penczel masszázs
Svédmasszázs
Kínai masszázs
Finn masszázs
Japán masszázs
Shiatsu
Reiki
Thai masszázs
Tibeti masszázs
Yumeiho masszázs
Do-in masszázs
Masszázs és egészség
Advertisment:
Az agy és az idegrendszer

I . Az idegrendszer központi – centrális részéhez az agyvelő (encephalon) és a gerincvelő (medulla spinalis) tartozik. Az agyvelő részei: a nagyagy, a kisagy, a középagy, a híd és a nyúltvelő.


Nagyagy (cerebrum)


A központi idegrendszer legnagyobb tömegű részét teszi ki: átlag 1200 gramm. Szürkeállománya, az agykéreg (cortex cerebri) kívül található. Két, egymással szimmetrikusan elhelyezkedő részre – féltekére (hemispheriumra) - oszlik, amelyeket egy nyílirányú, mély hasadék (fissura longitudinalis cerebri) választ el egymástól. Ez a hasadék egészen a kéregtestig (corpus callosum) ér. Felületén agytekervények (gyrus cerebri) találhatók, melyeket barázdák (sulcus cerebri) választanak el. Az agykéreg legjellemzőbb idegsejtjei a piramis-sejtek.


Kisagy (cerebellum)


Felületén kiemelkedések, kisagyi agytekervények találhatók. Két féltekéből áll (hemispherium cerebelli), melyeket mély barázda választ el egymástól. A két felet a kb. kisujjnyi vastagságú, középen fekvő, gyűrű alakú, ún. féreg (vermis) köti össze. A kisagyat idegrostkötegek kapcsolják össze az agy többi részével.


Nyúltvelő (medulla oblongata)

A kisaggyal együtt a koponyaalapon helyezkedik el, és lefelé a gerincvelőben folytatódik. A nyúltvelőben belső területeken található a szürkeállomány, kívül pedig a fehérállomány.


Gerincvelő (medulla spinalis)

A központi idegrendszer irányítja a mozgást és az érzékelést, lényegében azonban valamennyi életfunkciónkra kihatással van.
A központi idegrendszer körül és annak belsejében kering az agy-gerincvelői folyadék (liquor cerebrospinalis), melyet az agykamrák termelnek. Szerepe az agy védelme a csontokhoz való ütődéssel szemben.
A gerincvelőt az agyhártya három lemeze borítja. Az agy-gerincvelői folyadék legfontosabb szerepe a koponyaűri nyomás fenntartása.


Agyalapi mirigy (hypophysis, hipofízis)

Keskeny kocsányon függ az agyalapon, kitöltve az ékcsont sella turcica nevű üregét. Belsőelválasztású mirigy, amely hormonjait közvetlenül a vérbe választja ki. A mirigy a szervezet hormonháztartásában irányító szerepet játszik.
II. Az idegrendszer másik része a környéki – perifériás rész, melyhez az agyidegek (nervi craniales), a gerincvelői idegek (nervi spinales) és a vegetatív (autonóm/szimpatikus/paraszimpatikus) idegrendszer tartozik. Ez utóbbi kizárólag a vegetatív életműködésekért, így az emésztés, a keringés, a kiválasztás…stb. irányításában játszik szerepet.


Agyhártyák

A központi idegrendszer felszínét két agyhártya brítja és védi. A külső burok a kemény agyhártya (dura mater), a belső pedig a lágy agyhártya (leptomeninx), mely további két részből áll, a külső (arachnoidea, pókháló agyhártya) és belső (pia mater) hártyából.


Idegsejt

Az idegsejt a sejttestből és a nyúlványokból, dendritekből és neuritekből áll. A sejtben mennek végbe az anyagcsere-folyamatok, az ingerek feldolgozása, itt található a sejtmag.
Az ingerületet a sejttest felé a plazmanyúlványok (dendritek) továbbítják. A neurit (idegnyúlvány vagy axon), - ami a dendritekkel ellentétes oldalon helyezkedik el a sejttestben – vezeti el az ingerületet a sejtből.


Szürkeállomány és fehérállomány

A szürkeállományt főként sejttestek alkotják, ezek veszik fel az ingerületet, míg a fehérállomány hosszában futó, velőhüvelyes rostokból épül fel, ezek viszik át az ingerületet.
A nagyagyban és a kisagyban a szürkeállomány a külső területeken helyezkedik el, a nyúltvelőben valamint a gerincvelőben a belső részt foglalja el, és a fehérállomány kívül található. 
Egyéb információk
Nagyker. partnerek
Munkatársakat keresünk!
Bannercsere
Link regisztráció
Hajhullás ellen
Advertisment:
Vásárlói vélemények
Szemölcs, tyúkszem
Reuma ellen
Advertisment:
DR. IMMUN hajkúra
Advertisment: