Termékek
Kezdőoldal
DR. IMMUN Masszázsolajok
Masszázs Tudástár
A masszázs eredete
A masszázs hatása
Mikor ne masszírozzon?
A masszázs szabályai
Felkészülés a masszázsra
Masszázs alapfogások
A masszázs menete
Aromaterápia
Anatómiai ismeretek
Reflexológia
Fej- és Arcmasszázs
Hátmasszázs
Haramasszázs (has)
Csonthártya masszázs
Nyirokmassázs
Prosztata masszázs
Önmasszázs
Szegment masszázs
Köpölyöző masszázs
Frissítő masszázs
Fogyasztó masszázs
Anticellulitisz masszázs
Gyógymasszázs
Sportmasszázs
Székmasszázs
Szexmasszázs
Kismama masszázs
Babamasszázs
Hangmasszázs
Ajurvédikus masszázs
Lávaköves masszázs
Lomi-lomi masszázs
Penczel masszázs
Svédmasszázs
Kínai masszázs
Finn masszázs
Japán masszázs
Shiatsu
Reiki
Thai masszázs
Tibeti masszázs
Yumeiho masszázs
Do-in masszázs
Masszázs és egészség
Advertisment:
A nyirokrendszer

A nyirokrendszer az immunrendszer része. Fő feladata a fertőzések és a betegségek, köztük a daganatos megbetegedések elleni védelem.


Bab alakú, kicsi nyirokcsomókból (nyirokmirigyekből), az azokat összekötő nyirokerekből, valamint a lépből és csecsemőmirigyből áll. A nyirokcsomók a nyaki, hónalji, ágyéki területen fordulnak elő nagyobb mennyiségben.

A nyirokerek hajszálvékony erek formájában kezdődnek a test különböző részein, majd egyre vastagabb erekként érnek vissza a véráramba. A vérkeringéshez hasonlóan folyadékot – nyirkot - szállítanak A nyirok (limfa) sűrű, zsírdús folyadék, fehérvérsejteket, limfocitákat, ellenanyagokat (antitesteket ) tartalmaz.

A limfociták két fő típusa ismert:
  1. T limfociták
  2. B limfociták.
Amikor ezek a sejtek találkoznak egy idegen fehérjével (pl. a baktérium feszínén), antitesteket termelnek, amelyek az idegen sejt felszínére ‘tapadnak’ és elpusztítják azt.

A nyiroksejtek a csontvelőből származnak, majd érési folyamaton mennek át a mellkas felső részében található, felnőttkorra elsorvadó tímusz (csecsemőmirigy) közreműködésével.

A nyirokrendszer sejtjei mindenütt jelen vannak a szervezetben a bőr vagy a nyálkahártyák felszíne alatt, ahol lehetőség van idegen anyagokkal való találkozásra.
Lázzal, gyulladással, a nyirokcsomók átmeneti megnagyobbodásával jár a különböző fertőzések leküzdése, ami fájdalmas is lehet. Amennyiben a fertőzést kiváltó mikroba bejut a véráramba a lép feladata az inaktiválása.

Visszatérő gyulladások, parazitafertőzések olyan súlyosan károsíthatják a nyirokrendszert, hogy végül nem lesz képes a szövetközti folyadékból létrejövő nyirkot elszállítani. Ekkor alakul ki tartós nyirokvizenyő a végtagokon, és az arcon, mely gyógyítása ma még nem lehetséges.

Táplálékunk nem tartalmaz elegendő mennyiségű nyomelemet (pl. szelén és cink) és vitamint(pl. C és A vitamin) , ami a nyirokrendszer egészséges működéséhez szükséges, ezért ezeket pótolnunk kell.
 
Egyéb információk
Nagyker. partnerek
Munkatársakat keresünk!
Bannercsere
Link regisztráció
Hajhullás ellen
Advertisment:
Vásárlói vélemények
Szemölcs, tyúkszem
Reuma ellen
Advertisment:
DR. IMMUN hajkúra
Advertisment: