Kezdőoldal arrow Anatómiai ismeretek arrow A belső elválasztású rendszer
2018.03.20 [08:01]
Termékek
Kezdőoldal
DR. IMMUN Masszázsolajok
Masszázs Tudástár
A masszázs eredete
A masszázs hatása
Mikor ne masszírozzon?
A masszázs szabályai
Felkészülés a masszázsra
Masszázs alapfogások
A masszázs menete
Aromaterápia
Anatómiai ismeretek
Reflexológia
Fej- és Arcmasszázs
Hátmasszázs
Haramasszázs (has)
Csonthártya masszázs
Nyirokmassázs
Prosztata masszázs
Önmasszázs
Szegment masszázs
Köpölyöző masszázs
Frissítő masszázs
Fogyasztó masszázs
Anticellulitisz masszázs
Gyógymasszázs
Sportmasszázs
Székmasszázs
Szexmasszázs
Kismama masszázs
Babamasszázs
Hangmasszázs
Ajurvédikus masszázs
Lávaköves masszázs
Lomi-lomi masszázs
Penczel masszázs
Svédmasszázs
Kínai masszázs
Finn masszázs
Japán masszázs
Shiatsu
Reiki
Thai masszázs
Tibeti masszázs
Yumeiho masszázs
Do-in masszázs
Masszázs és egészség
Advertisment:
A belső elválasztású rendszer

Mirigyeknek
nevezzük azokat a szerveket, amelyek meghatározott anyagokat termelnek, majd ezeket olyan csövekbe ürítik, amelyek vagy a szervezet belsejének adott területeire szállítják azokat (belső elválasztású mirigyek: endocrin), vagy a testünkön kívülre( külső elválasztású mirigyek: exocrin).


A belső elválasztású mirigyek az erek falán keresztül adják le az erekbe az elválasztott anyagokat, a hormonokat.
A vér által a szervezet minden részébe eljutó hormonok szerepe abban áll, hogy serkentik illetve mérséklik bizonyos szövetek működését: szabályozzák a szervezet biológiai állapotát, és befolyásolják a legfontosabb életfolyamatok egyensúlyát.Agyalapi mirigy (hypophysis, hipofízis, glandula pituitaria)


A babszem nagyságú mirigy az ékcsont üregében helyezkedik el (az agyalapon). Két fő részből áll: az elülső lebeny termeli a növekedési hormont (STH – somatotrop hormon), amely elsősorban a csontok növekedését szabályozza. Az elülső lebeny még egyéb fontos hormonokat is elválaszt: ilyenek a ilyenek a különböző trophormonok, amelyek a pajzsmirigy, a mellékvesék és a nemi szervek működését szabályozzák. Hátsó lebenye két fontos hormont választ el: az oxitocint és a vazopresszint (antidiuretikus hormon).Tobozmirigy (epiphysis, epifízis, corpus pineale)

Borsó nagyságú mirigy, amely a III. agykamra hátsó kerületéből nyúlik hátrafelé a középvonalban. Az ún. ikertestek előtt fekszik, és két rövid szárral kapcsolódik az agyállományhoz. Szerepe ma még nem teljesen tisztázott, de valószínűnek látszik, hogy gátolja a szexuális kiválaszatást.Mellékpajzsmirigy (glandula parathyroidea)


Négy, borsó nagyságú mirigy, melyek a nyakon, a pajzsmirigy lebenyei mögött helyezkednek el. Szerepet játszanak a kalcium-anyagcsere szabályozásában. A mellékpajzsmirigy károsodása vagy működési zavara esetén heves izomgörcsök jöhetnek létre (tetania), a vér kalciumszintjének csökkenése miatt fellépő fokozott neuromuscularis ingerlékenységi állapot következtében.Pajzsmirigy (glandula thyroidea)

A nyak elülső részén, a gége és a légcső felső részének két oldalán helyezkedik el. Jódban gazdag anyagokat választ el, amelyek közül a legfontosabb a tiroxin nevű hormon. A pajzsmirigy szabályozza a szöveti oxidációs folyamatokat és elősegíti testünk harmonikus fejlődését. A pajzsmirigy csökkent működése közönyös lelkiállapotot válthat ki, de súlyosabb tüneteket is okozhat (egészen a kretinizmusig). A mirigy fokozott működése viszont érzelmi labilitással, szorongásos állapotokkal, sőt néha a Basedow-kórnak nevezett, súlyos megbetegedés kialakulásával is járhat, amelyet a pajzsmirigy jelentős megnagyobbodása kísér (golyva).Hasnyálmirigy (pancreas)

Hormonját, az inzulint a Langerhans-szigetek termelik. Az inzulin igen fontos szerepet játszik abban, hogy az izomsejtek, zsírsejtek és a máj sejtjei hasznosítani tudják a glukózt. A cukrot a sejtek a vérből veszik fel, majd (az inzulin hatására) glikogén formájában raktározódik bennük. Ha a hasnyálmirigy elégtelen működése következtében nem áramlik be a vérbe elegendő mennyiségű inzulin, a glukóz felhasználása zavart szenved, és jelenléte végül ártalmassá válik: ilyenkor cukorbetegség (diabetes) jön létre. Ebben az esetben a szervezet igyekszik kiüríteni a vizelettel a fölösleges cukrot, ezért vizeletvizsgálat segítségével a betegség diagnosztizálható. Az inzulinkezelés bevezetése óta helyreállítható a szénhidrát-anyagcsere egyensúlya.Mellékvese (glandula suprarenalis)

Páros, a vese felső pólusán elhelyezkedő, jellegzetes sapka alakú mirigy. A kortikoszteroidoknak nevezett hormonokat (főként kortizolt), valamint adrenalint választ el. Ez utóbbi hormon érszűkítő hatású, serkenti az izomműködést, szabályozza a vérkeringést és a szívműködést.A nemi szervek és a nemi mirigyek

A nemi mirigyek által elválasztott legfontosabb hormonok az androgének, az ösztrogének és a progreszteron. Szerepük igen fontos a másodlagos nemi jelleg kialakításában, azaz a két nemet megkülönböztető morfológiai, fiziológiai és pszichológiai jellegzetességek létrehozásában.
 
Egyéb információk
Nagyker. partnerek
Munkatársakat keresünk!
Bannercsere
Link regisztráció
Hajhullás ellen
Advertisment:
Vásárlói vélemények
Szemölcs, tyúkszem
Reuma ellen
Advertisment:
DR. IMMUN hajkúra
Advertisment: