Termékek
Kezdőoldal
DR. IMMUN Masszázsolajok
Masszázs Tudástár
A masszázs eredete
A masszázs hatása
Mikor ne masszírozzon?
A masszázs szabályai
Felkészülés a masszázsra
Masszázs alapfogások
A masszázs menete
Aromaterápia
Anatómiai ismeretek
Reflexológia
Fej- és Arcmasszázs
Hátmasszázs
Haramasszázs (has)
Csonthártya masszázs
Nyirokmassázs
Prosztata masszázs
Önmasszázs
Szegment masszázs
Köpölyöző masszázs
Frissítő masszázs
Fogyasztó masszázs
Anticellulitisz masszázs
Gyógymasszázs
Sportmasszázs
Székmasszázs
Szexmasszázs
Kismama masszázs
Babamasszázs
Hangmasszázs
Ajurvédikus masszázs
Lávaköves masszázs
Lomi-lomi masszázs
Penczel masszázs
Svédmasszázs
Kínai masszázs
Finn masszázs
Japán masszázs
Shiatsu
Reiki
Thai masszázs
Tibeti masszázs
Yumeiho masszázs
Do-in masszázs
Masszázs és egészség
Advertisment:
Férfi szaporítószervek

A férfi nemiszervek a következők: here (testis), mellékhere (epididymis), ondóvezeték (ductus deferens), ondóhólyag (vesicula seminalis), az ondóhólyag és az ondóvezeték közös kivezetőcsöve (ductus ejaculatorius), a dülmirigy (prostata) és a hímvessző (penis)


Here (testis)

A herezacskóban fekvő, két tojásdad here kettős funkciót tölt be: itt megy végbe a hímivarsejtek (spermiumok) képződése, másrészt a here – mint belső elválasztású mirgy – választja el a másodlagos nem jelleget meghatározó androgénhormonokat (tesztoszteron).
A herék hátsó-felső részéhez hozzánőve egy-egy hosszúkástest helyezkedik el, a mellékhere (epididymis). A here felső pólusa egy kisujjnyi vastagságú kötegben folytatódik – ez az ondózsinór (funiculus spermaticus). A here lebenykéiben rendkívül hosszú, szabálytalan kanyarulatos csatornák (tubuli seminiferi contorti) helyezkednek el, ezekben képződnek a spermiumok. Az ún. Leydig-sejtek termelik a férfi nemi hormonokat, ezeket androgéneknek nevezzük, fő képviselőjük a tesztoszteron. A tesztoszteront a here belső elválasztású mirigyként közvetlenül a vérbe választja el.
A here a hasfal rétegeiből álló burkoktól körülvéve, a gáttájék vékony és rugalmas bőrének zsákmányszerű kitüremkedésében, a herezacskóban (scrotum) foglal helyet.


Mellékhere (epididymis)


A here felső és hátsó részét félhold alakban körülölelő szerv, amely kétféle csatornát tartalmaz: az erősebben kanyargó csatornák (ductuli efferentes testis) a heréből kilépve nyomulnak be a mellékhere fejébe, kúp alakú, csúcsukkal a here felé néző lebenyeket képezve. A csatornák végül beletorkollanak a mellékhere fő csatornájába ( a ductus epididymidisbe), amely a mellékhere testében képez sűrű kanyarulatokat, és végül az ondóvezetékben (ductus deferens) folytatódik. A mellékherének a következő részei vannak: fej, test és farok, amely horogszerűen visszahajolva az ondóvezetékben folytatódik. A mellékhere teste viszonylag elkülönülő részt képez, a fej és a farok szoros kapcsolatban áll a herével.


Ondóvezeték (ductus deferens)

Közbülső vezeték a mellékhere és a ductus ejaculatorius között. A mellékhere farokrészénél kezdődik, belép a medencébe, és a húgyhólyag mögött lefelé haladva egyesül az azonos oldali ondóhólyag kivezetőcsövével. Az így létrejött közös kivezetőcső (a ductus ejaculatorius) a prostata belsejében nyílik a húgycső felső szakaszába.


Ondóhólyag (vesicula seminalis)

Lapos, kicsiny, puha tapintású, páros tömlő, amely szorosan a hólyag hátsó falához van nőve. Járulékos nemi mirigy, és nem az ondósejtek tárolási helye, ahogy azt régebben hitték. Nyálkahártyája termeli a híg folyadékot, amely az ondó legnagyobb részét teszi ki.


Az ondóhólyag és az ondóvezeték közös kivezetőcsöve (ductus ejaculatorius)

A dülmirigybe való belépés előtt jön létre az ondóvezeték és az ondóhólyag kiveztőcsövének egyesüléséből, majd a prostatán áthaladva az utriculus prostaticus két oldalán nyílik a húgycsőbe.


Hímvessző (penis)

A vizeletürítésben és a közösülésben játszik fontos szerepet. Henger alakú szerv, amelynek teste két részből áll: a barlangos testekből (corpus cavernosum penis) és a szivacsos testből ( corpus spongiosum penis) Utóbbi elülső vége megvastagszik, és a sima, rózsaszínű makkot (glans penis) képezi, aminek csúcsán van a húgycső külső nyílása. A hímvesszőt a bőr lazán borítja be, és elülső része burokszerűen fedi a makkot anélkül, hogy hozzá lenne nőve: ez a fityma (preputium). A makk kiemelkedő peremén barázda (sulcus coronarius glanddis) veszi körül. A hímvessző juttatja be a spermát a közösülés során a női nemi szervekbe, ily módon segítve elő a megtermékenyülést.
A barlangos testek henger alakúak, elöl közös tompa csúccsal nyomulnak be a makk vájulatába. Nemi izgalom hatására a szervekbe áramló vértöbblet feltölti a barlangos testek és a szivacsos test üregeit, miáltal a penis megduzzad és megnő (erekció). A húgycső a szivacsos test belsejében helyezkedik el.


Dülmirigy (prostata)

A húgyhólyag alatt helyezkedik el. Mirigyei által termelt váladéka serkenti az ondósejtek mozgását, és hígíja a spermát. A prostatán halad keresztül a húgycső kezdeti szakasza.


 
Egyéb információk
Nagyker. partnerek
Munkatársakat keresünk!
Bannercsere
Link regisztráció
Hajhullás ellen
Advertisment:
Vásárlói vélemények
Szemölcs, tyúkszem
Reuma ellen
Advertisment:
DR. IMMUN hajkúra
Advertisment: